Городская поликлиника №21 Города Алматы

ru en kk

Время работы

Пн-Пт: 8:00-20:00

Сб: 9:00-14:00

Дұрыс тамақтану –бұл физикалық қана емес, сонымен бірге ақыл-ой дамуының кепілі.

Дұрыс тамақтану –бұл физикалық қана емес, сонымен бірге ақыл-ой дамуының кепілі.

2023-02-28 Admin

Дұрыс тамақтану –бұл физикалық қана емес, сонымен бірге ақыл-ой дамуының кепілі. Дұрыс тамақтану ақыл-ойдың өткірлігін, есте сақтау қабілетін, көңіл-күйді жақсартады, дененің дұрыс өсуі мен дамуына ықпал етеді, салмақ пен метаболизмді сақтауға көмектеседі. Балаларда дұрыс тамақтану әдеттерін қалыптастыру дұрыс таңдалған диетадан басталады. Мектеп жасындағы баланың диетасында жеткілікті мөлшерде май, ақуыз, көмірсулар, талшықтар, дәрумендер, минералдар мен су бар тағамдар болуы керек. Жаңа піскен көкөністер мен жемістер, ет, балық, жарма – балалар рационының міндетті атрибуттары. Күнделікті калория жасына және жүктемелеріне байланысты есептеледі: белсенді спортпен шұғылданатын оқушылар мен балалар энергияны толтыру үшін көбірек калория тұтынуы керек. Өкінішке орай, бүгінде көптеген балалар фаст-фудты таңдайды, ал ата-аналар оларды шектемейді. Иә, бұл өте дәмді және мұндай тағамдар тез дайындалады, яғни баланы тамақ дайындауға уақыт жұмсамай-ақ тез тамақтандыруға болады. Бірақ фаст-фуд тек балаларға ғана емес, ересектерге де өте зиянды. Бұл семіздіктің дамуына әкеледі, зат алмасу процестерін бұзады, ас қорыту мүшелерін зақымдайды, бұл пайдалы тамақтану ұғымына мүлдем сәйкес келмейді. Негізгі қағидалар Міне, оқушыларға арналған қысқаша жадынама: 1. Тұрып жүріп тамақ ішуге болмайды. Тамақтану процесі асүй үстелінде, телефонсыз, теледидарсыз немесе планшетсіз жүруі керек. Сіз толығымен тамақтануға назар аударуыңыз керек, тек осылай ғана тағамның қалыпты сіңуін қамтамасыз ете аласыз. 2. Күнделікті ас мәзірін жасағанда, өнімдердің пайдасын ғана емес, сонымен қатар денеңіздің жеке ерекшеліктерін (аллергия, созылмалы аурулардың болуы және т.б.) ескеріңіз. 3. Нақты тамақтану режимін жасаңыз. Оқушы белгілі бір уақытта тамақтануы керек. Күніне кемінде төрт рет тамақтану қажет. 4. Дүкендерден тек балған, жаңа піскен және сапалы өнімдерді сатып алыңыз. Жарамдылық мерзімі мен құрамына назар аударыңыз. Мүмкін болатын мәселелер Егер үнемі дұрыс тамақтанбаса, фаст-фуд пен басқа да зиянды тағамдарды шамадан тыс пайдаланса, уақыт өте келе денсаулық сыр беріп, келесі мәселелер туындауы мүмкін: • даму мен өсуде құрдастарынан артта қалу; • семіздік; • ағзадағы йод, темір, дәрумендер және басқа да пайдалы заттардың жетіспеушілігі; • гастрит; • жалпы әл-ауқаттың нашарлауы, летаргия, әлсіздік, тежелу. Кейбір жасөспірім қыздар сән әлемі енгізген идеалдарға сәйкес келетін қатаң диетаны қолдана бастайды. Бұл олардың денсаулығына теріс әсер етеді, циклдің бұзылуына әкеледі, бұл болашақта бедеуліктің дамуына әкелуі мүмкін. Ұлдарда басқа проблемалар болады. Олардың кейбіреулері әдемі бұлшықет денесін табуға тырысып, гормоналды агенттермен айналыса бастайды, сонымен қатар дұрыс тамақтанбайды, бұл уақыт өте келе денсаулыққа кері әсерін тигізуі мүмкін. Міндетті түрде баланың калория қажеттілігін ескеру қажет. 7-11 жастағы балалар күніне шамамен 2300 ккал, 11-14 жас – 2500 ккал, 14-18 жас – 3000 ккал алуы керек. Егер сіздің балаңыз спорт секцияларына қатысатын болса, онда сіз тағамның калориясын шамамен 300 ккал-ға арттыруыңыз керек, сол сияқты, егер бала осы немесе басқа пәнді тереңдетіп оқитын мамандандырылған мектепте оқитын болса, калорияны көбейтуіңіз керек. Оқушының тамақтану режимі оқу уақытына байланысты. Бірінші ауысымда оқитын балалар үшін бұл режим оңтайлы болады: 1-таңғы ас – 7-00 – 7-30 2-таңғы ас – 10-30 – 11-00 Түскі ас – 14-00 – 15-00 Кешкі ас – 19-00 – 20-00 Екінші ауысымда оқитын балалар үшін: Таңғы ас – 8-00 Түскі ас – 12-30 Түстен кейінгі тағам – 15-00 Кешкі ас – 20-00 – 20-30 Тамақтану арасындағы алшақтық 4-5 сағаттан аспауы керек, өйткені бұл жағдайда тағамның жақсы қорытылуы мен сіңуі қамтамасыз етіледі. Оқушылардың дұрыс тамақтануының негізгі ережелері ата-аналарға мыналарды ұсынады: • Аптасына 1-2 рет балаға балық жеген жөн; • Аптасына 1 рет-қызыл ет (сиыр еті сияқты); • Аптасына 1-2 рет бала бұршақ дақылдарын немесе толтырылған көкөністер сияқты тағамдарды жеуі керек; • қалған күндері балаға ақ ет (мысалы, тауық еті) немесе макароннан жасалған тағамдар беруге болады. Мектеп оқушыларын демалыс күндері бүкіл отбасыңызбен дастархан басына жиналып, бірге түскі ас пен кешкі ас ішу арқылы дұрыс тамақтануға үйретуге болатынын ескеріңіз.